HASTA ZİYARETİNDEN GENEL OLARAK AMAÇLANANLAR;
Ø Hastanın, hastane dışından gerekli ihtiyaçlarını karşılamak (ilaç, giysi gibi)
Ø Hastanın hatırını sormak, psikolojik destek vermek
Ø Hastanın doktorundan, sağlığı ile ilgili bilgi almak
Ø Toplumsal dayanışmanın güzel örneklerinden olan hasta ziyareti usullüne uygun olarak yapıldığında, hastanızın moral düzeyini yükselterek iyileşme sürecine olumlu etki yapar. Aynı zamanda hastanızın durumu hakkında bilgilenmenizi sağlar.
GENEL ZİYARET KURALLARI
Ø Hastane ziyaret saatleri her gün 12:00-13.00 ve 18:00–20:00 saatleri arasındadır.
Ø Hasta ziyareti, ziyaret saatlerinde yapılmalı, ziyaret saatleri haricinde ziyaret için ısrar edilmemelidir.
Ø Doktorunun izin vermediği özel durumlarda hasta ziyareti için ısrar edilmemelidir.
Ø Ziyaret süresi kısa olmalıdır (tercihen en fazla 10 dakika)
Ø Her hasta başında ikiden fazla ziyaretçi olmamalı ve diğer hastaları rahatsız edecek derecede yüksek sesle konuşulmamalıdır.
Ø Hasta yataklarına oturulmamalı, hasta başında ve hastane ortamında herhangi bir yere dokunulmamalıdır. Ziyaret öncesi ve sonrası eller yıkanmalıdır.
Ø Ziyarete gelirken hediye olarak yiyecek getirilmemelidir.
Ø Hasta ziyaretine gelirken enfeksiyon olasılığı nedeni ile 12 yaşın altındaki çocuklar getirilmemelidir.
Ø Hasta başında herhangi bir şey yenilip içilmemeli, aynı odada kalan diğer hastalara herhangi bir gıda verilmemelidir.
Ø Hastalara getirilebilecek armağan; kitap, kolonya olabilir.
Ø Ziyaret esnasında diğer hastalar rahatsız edilmemeli, gereksiz ve meraklı sorular sorulmamalıdır.
Ø Hasta mahremiyetine saygı gösterilmelidir.
Ø Ziyaret esnasında, moral bozucu söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır.
Ø Ziyaret saati sonunda, görevlilerin uyarılarını beklemeksizin hasta odaları terk edilmelidir.
YOĞUN BAKIM ZİYARET KURALLARI
Ø Hastanın yakınları haftanın her günü 12:00 - 13:00 arası 2 dk. süreyle hastalarını teker teker günde bir kez görmeleri sağlanır. Günde iki hasta yakınına izin verilir.
Ø Hasta hakkında bilgiler sabah 09:00 ve 16:00’a kadar günde bir kez olmak şartıyla hastanın uzman doktorundan alınabilir.16:00 dan sonra ise nöbetçi YBÜ hemşiresinden telefonla 21:00 e kadar tıbbi ayrıntılı bilgi içermeyen genel durum bilgi alınabilir.
Ø Hasta yakınlarının hastanede sürekli beklemelerine gerek yoktur. Acil durumlarda telefon ile hasta yakınlarına ulaşılır. Beklemek isteyen hasta yakını ameliyathane önündeki bekleme salonunda bekleyebilir.
Ø Yoğun bakıma yeni yatan hastaların yakınları telefonla aranarak (yanında kimse yoksa) hastaneye gelmeleri gerektiği söylenir, Konu kısaca özetlenir, yakınları geldikten sonra ilgili uzman doktorundan ve ihtiyaçlarıyla ilgili yoğun bakım hemşiresinden bilgi alabilirler.
Ø Hastaların hukuki yakını olmayan (arkadaş, komşu) kişilere ziyaret hastanın ilgili hekiminin izniyle sağlanmaktadır.
Ø YBÜ’nde ziyaret esnasında ziyaretçinin giriş ve çıkışta el dezenfektanı kullanmaları zorunludur.
Ø Ziyaret esnasında fotoğraf çekilmesine izin verilmez.
Ø Ziyaret esnasında hastaya herhangi bir girişimde (yemek yedirme, altını temizleme vb.) bulunmalarına YBÜ doktor ve hemşiresi onayı dışında izin verilmez.
Ø Hastayla ilgili oluşabilecek extra durumlarda hastanın ilgili hekiminin izniyle ziyaret mümkündür.
Ø YBÜ’nde ziyaretin kabul edilemediği durumlarda (temizlik, doktor viziti, hastaya girişimsel uygulamaların yapılması vb.) Ziyaretçilerin, YBÜ müsait olana kadar ziyaret için beklemesi gerekebilir.
Ø YBÜ’nde uygulanan temas, solunum vb. izolasyonu gibi durumlarda ziyaret yasaktır. Ancak YBÜ kapı camından görmelerine müsaade edilir.
Ø YBÜ’ne çiçek, pişmemiş yiyecek, meyve vb. getirilmesi yasaktır.
Ø YBÜ ziyaretçilerinin bu kurallara uymaları hususunda hassas davranmaları ve ısrarcı olmamaları gerekmektedir.
Ø Yoğun bakıma giriş ve çıkışta el dezenfektanı kullanılması uygundur.
ÖZELLİKLİ HASTA GRUPLARI İÇİN ZİYARET KURALLARI
Ø İzolasyona alınan, bulaş riski olan hastalar, bağışıklık sistemi düşük ya da bozuk hastalar, kanser tedavisi alan, steroid tedavisi alan, doktorun ziyarette sakınca gördüğü hastalar ziyaret edilmemelidir.
Ø Özellikli hasta gruplarının bulunduğu bölümlerde (palyatif vb) refakatçi ve ziyaretçi kuralları, ilgili bölüm, klinik tarafından belirlenir.
KARDEŞ, ÇOCUK ZİYARETÇİ KABUL İLKELERİ
Sağlık hizmeti ilişkili Enfeksiyonlar Bilimsel Danışma Kurulu’nun 18.07.2017 tarih ve 80962070.0201262 sayılı makam olayı ile 4 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleştirilen toplantısında sağlık kurum kuruluşlarında kardeş ve çocuk ziyaretçi kabulü ile ilgili kriterler değerlendirilmiş, ulusal ve uluslararası literatür verileri esas alınarak kabul ilke ve kriterleri belirlenmiştir. Buna göre;
Ø Doktorun ziyarete izin vermediği özel durumlarda (bulaşıcı hastalığı ve bağışıklık sistemi bozuk olan hastalarda ve ziyaretçi çocukta ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, döküntü, ishal gibi veya herhangi bir enfeksiyona bağlı belirti ve bulgu olduğunda) hasta ziyareti için ısrar edilmemelidir.
Ø Üç yaş ve üzerindeki kardeş çocuklar bir seferde en fazla iki kardeş olmak üzere anne veya babadan en az birinin refakatinde 15 dakikayı geçmeyecek şekilde ziyarette bulunabilirler.
Ø Ziyaretçi çocukta ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, döküntü ve ishal gibi herhangi bir belirti ve bulgu bulunmamalıdır. Aşı takvimine uygun tam aşılanmış olmalıdır. Son dört hafta içinde geçirilmiş döküntülü bir hastalık öyküsü olmamalıdır.
Ø Hastalık temas öyküsü olan veya ziyaret esnasında viral solunum enfeksiyonu şikayeti (ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, döküntü ve ishal) olan çocukların hastanede ziyaretçi olarak bulunması uygun değildir.
Ø Herhangi bir temas öyküsü ya da aktif enfeksiyon bulgusu olmayan çocukların ziyaretinde bir sakınca yoktur.
Ø Ziyaretçi çocukların girişte elini yıkadıktan sonra üniteye girmesine izin verilir.
Ø Ziyaret sırasında kardeşlerin bebeğe dokunma, öpme gibi fiziksel temasına izin verilmez.
Ø Ziyaretçi çocuklar ünite içinde yalnız bırakılmaz ve refakatçi eşliğinde ziyaret ederler.
Ø Herhangi bir salgın durumunda (toplum /hastane kaynaklı) Enfeksiyon Kontrol Komitesi ve veya ünite sorumlusu tarafından veya ünitedeki acil durumlarda ünite sorumlusu tarafından ziyaretler yasaklanabilir veya ziyaret saatlerinde değişiklik yapılabilir.
Ø 16 yaş ve altındaki tüm ziyaretçi çocuklardan ziyaret süresince eşlik eden ebeveyn ya da erişkinler sorumludur.